Excursie 12 oktober 2017: Museum Drachten, Doesburg- Rinsemahuis, Rijkslandbouwwinterschool

[12-10-2017]

In oktober 2017 organiseerde Docomomo Nederland in samenwerking met de RCE en museum Dr8888 in het kader van het Stijljaar een excursie naar de papegaaienbuurt en de rijkslandbouw winterschool in Drachten. 

 

De huizen rondom de Torenstraat werden in de jaren twintig van de vorige eeuw ontworpen door de gemeentearchitect Cees Rienks de Boer (1881-1966). Via de kunstenaar Evert Rinsema kwam de gemeentearchitect in contact met Theo van Doesburg, die hij benaderde om een voorstel voor een ontwerp voor de kleuren van het interieur en exterieur te maken. Van Doesburg kon met deze opdracht zijn ideeën over beeldende kunst in de architectuur integreren. Hij ontwierp een kleurschema met de kleuren rood, blauw en geel en de non-kleuren zwart, wit en grijs. Ook maakte hij een ontwerp voor de tuinen wat echter nooit uitgevoerd werd. De felle kleuren van het exterieur zorgden voor de bijnaam ‘papegaaienbuurt’ in Drachten. De traditioneel ontworpen huizen werden bij de eerstvolgende schilderbeurt  in eveneens traditionele kleuren overgeschilderd. In 1988 zijn de kleuren van Van Doesburg aan de hand van zijn ontwerpschetsen teruggebracht. Recent uitgebreid kleuronderzoek wees echter uit dat de kleuren van Van Doesburg veel subtieler waren. Een van de panden wordt momenteel ingericht als museumwoning. Hier worden de, bij het kleuronderzoek gevonden kleuren weer opnieuw toegepast. Ten tijde van de excursie was de restauratie van de voorkamer van de museumwoning  afgerond. Het was bijzonder deze kleuren te kunnen vergelijken met een woning iets verderop in de huizenrij, waar in 1988 een kleurreconstructie aan de hand van de schetsen aangebracht was.

 

Het tweede deel van de excursie bestond uit een bezoek aan de rijkslandbouw winterschool. Deze school was de tweede opdracht van Van Doesburg in samenwerking met Cees Rienks de Boer. Hij ontwierp ook hier het kleurenschema voor de school, maar nu in de kleuren groen, paars en oranje. Daarnaast maakte hij twee series glas-in-lood ramen. De ramen bevinden zich nog op de oorspronkelijke positie in het gebouw. Ze bevatten gestileerde voorstellingen van een zaaier, spitter, maaier en een rooier. Beide ramen waren in uitzonderlijk goede staat.

 

Naast deze excursie werden er lezingen gegeven in museum Dr8888 over het kleuronderzoek georganiseerd door het kleur historisch platform, RCE. Ook was de tentoonstelling ‘De Stijl & Constructivisme’ in museum Dr8888 te bezichtigen.

Download: