Reco.mo.mo: Reconstructie van modern erfgoed

seminar 20 mei 2011: Reco.mo.mo

Reconstructie van modern erfgoed

Hoe echt is namaak, hoe dierbaar het origineel?

 

Het reconstrueren van (modern) erfgoed is de laatste jaren een fel omstreden thema in erfgoedkringen, maar ook bij ontwerpers en daarbuiten. Het idee om een gebouw (of een interieur, een park, een plein) met nieuwe materialen te herbouwen staat haaks op één van de belangrijkste principes van de hedendaagse westerse monumentenzorg: behoud van het fysieke object in zijn oorspronkelijke materialiteit als historische bron. Een sleutelrol in deze discussie neemt het begrip ‘authenticiteit’ in. Is een gebouw alleen ‘authentiek’ als het in zijn materiële substantie en op de oorspronkelijke locatie wordt bewaard?

 

Op 20 mei organiseerde Docomomo haar jaarlijkse seminar rondom dit thema. Diverse sprekers gingen in op onderwerpen zoals:

het wezen van authenticiteit: idee of materiaal / de waarde en het eventueel vervangen van originele materialen / de reconstructie van moderne stedenbouwkundige ruimtes / onderzoekmethoden naar het oorspronkelijke staat / technieken van de reconstructie en uiteraard de presentatie van een aantal recente praktijkvoorbeelden.

 

De publicatie is te verkrijgen via de boekhandel via onderstaande link:

http://www.bol.com/nl/s/algemeen/zoekresultaten/Ntt/recomomo/N/0/search/true/searchType/qck/sc/media_all/index.html?_requestid=108729

 

Download: