Jaarlijkse excursies

Docomomo Nederland organiseert jaarlijks een excursie rond de architectuur van de Moderne Beweging in Nederland.

  

15 november 2013: Amsterdam

We bezoeken enkele bijzondere gebouwen in Amsterdam: de laatste Bijlmerflat Kleiburg, de eerste Openluchtschool van architect Duiker en het Cygnus gymnasium. We eindigen met een borrel in de voormalige drukkerij van Trouw.

Zie in de bijlage een uitgebreidere beschrijving van het programma.
Schrijf je snel in want het aantal plaatsen is beperkt: maximaal 25 deelnemers op volgorde van inschrijving. Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar info@docomomo.nl. De kosten voor deelname bedragen 15 euro, extra kosten voor openbaar vervoer zijn voor eigen rekening.

 

12 Mei 2012: modern erfgoed in 's-Hertogenbosch

Vroeg in de middag start de excursie met een bezoek aan het voormalige tankstation aan de Bosscheweg. Dit tankstation werd in 1933 opgericht aan de Vughterweg. Het rijksmonument moest echter wijken voor de nieuwe rondweg en is voor de restauratie 50 meter verplaatst naar de huidige locatie. Het door de Bossche architect Meijlink ontworpen gebouw is uniek in Nederland omdat het een van de weinige tankstations is met een bovenwoning voor de beheerder. Projectarchitect Harrien van Dijk leidde de groep bezoekers rond en vertelde over de achtergrond van het gebouw en de keuzes bij de restauratie.

De tweede locatie ligt in het centrum van de oude binnenstad. Het betreft een voormalige Fordgarage met showroom, Pompen & Verlouw. De locatie bevat een monumentale hal met stalen spanten, enkele woonhuizen en het kantoor met showroom. Dit rijksmonument werd in de jaren dertig gebouwd naar een ontwerp van architect van Kaathoven. Het restauratieplan is gemaakt door Wijnen Architectuur. Architect Miel Wijnen vertelde tijdens zijn rondleiding dat in de planvisie is uitgegaan van een zeer terughoudende benadering, waardoor zoveel mogelijk van het oude materiaal en patina behouden is gebleven.

De derde locatie ligt iets ten noorden van het centrum in de oude industriele zone. De voormalige levensmiddelenfabriek De Gruyter is tussen 1933 en 1975 gefaseerd gebouwd door het bouwbureau van De Gruyter onder leiding van architect Wilschut. Architect Jeroen van de Ven van Tarra architectuur en stedenbouw ontvouwt ons de plannen voor transformatie van het complex tot ´De Gruyterfabriek´, een centrum voor creatieve bedrijvigheid. De oorspronkelijke logistieke formule van de daylight-factory is opnieuw inzichtelijk gemaakt en hergebruikt voor een mengelmoes aan bedrijfjes en gebruikers. De representatieve en technische staat van het gebouw is hersteld en hierbij is het gebouw alzijding toegankelijk gemaakt. Een jaar geleden heeft het gebouw een gemeentelijke monumentale status gekregen.

De excursie werd met een borrel in stijl afgesloten in de voormalige Verkadefabriek.

Augustus 2010: Kröller Muller Hoge Veluwe.

Toelichting van Bertus Mulder op de restauratie van het Rietveld paviljoen. Bezoek aan de tentoonstelling: Alles of niets, Robert van 't Hoff met toelichting door Dolf Broekhuizen. Bezoek aan het Sonsbeek paviljoen van Aldo van Eijck met toelichting van Abel Blom. 

September 2009: Modern erfgoed in Zwolle.

Bezoek aan de renovatie van de ambachtsschool van architect Krook en Baartman. Het gerenoveerde provinciehuis Overijssel van Duintjer, toegelicht door restauratiearchitect Kraaijvanger Urbis en een toelichting op de restauratie– en uitbreidingsplannen van de rechtbank (oorspronkelijk ontwerp Kruger) door Rob Hootsmans. Afsluiting met een bezoek aan het openluchtbad van architect Wiebenga door restauratiearchitect Bierman Henket architecten. 

Download: