Excursie Revitalisatie Rijksmonument Beursgebouw WTC te Rotterdam

[09-06-2022]

Afgelopen vrijdag kon er eindelijk weer een Docomomo excursie plaatsvinden. Dit keer naar rijksmonument World Trade Center Rotterdam, het voormalig Beursgebouw gerealiseerd in 1936-1940 en ontworpen door architect J.F. Staal.
Tegenwoordig een gebouwencomplex van 76.000 m2 in het bruisende stadscentrum dat in fase wordt gerevitaliseerd.

Een lezing en wandeling rondom en in het gebouw(complex) werd gegeven door BiermanHenket architecten en een monumenteninspecteur van Bureau Monumenten en Cultuurhistorie Rotterdam, die betrokken zijn bij de revitalisatie. Verschillende deelplannen kwamen aan bod zoals het vernieuwen van de hoofdentree, het verbeteren van de toegankelijk van de toren en het verduurzamen van het gebouw. Een complexe opgave voor aanpak en uitvoering.

Een mooie bijkomstigheid was dat de route van de Rotterdam Rooftop Walk over het WTC gebouw loopt en wij het gebouw ook op hoogte hebben kunnen bekijken. Van dichtbij kon je het fraaie, nog oorspronkelijke dak van de beurshal goed bekijken. De kap van de beurshal bestaat uit een staalconstructie met grote overspanning voorzien van schokbetonelementen met rondjes van glas, een innovatief historisch element. De matte afwerking op het glas (thermolux) aan de binnenzijde was aangebracht om zo het juiste licht in de hal te krijgen voor bijvoorbeeld het keuren van graan. Het is dus geen koperen dak zoals op het bordje langs de roofwalk staat vermeld, maar een koperkleurig dak. Een interessante middag waar kennis is uitgewisseld over work in progress van gebouwd erfgoed uit de moderne beweging.